پژوهشگران میراث فرهنگی در یک سال گذشته چه کردند؟-راهبرد معاصر

پژوهشگران میراث فرهنگی در یک سال گذشته چه کردند؟

از تشکیل کارگروه «پژوهشگران اخلاق حرفه‌ای» در پژوهشگاه میراث فرهنگی و ایجاد دبیرخانه کمیته اخلاق تا زمینه‌سازی‌ها برای ایجاد شش عنوان کرسی ترویجی در راستای معرفی دستاوردهای پژوهشگرانِ پژوهشگاه میراث فرهنگی، اتفاقاتی بود که در هفته پژوهش رخ داد.
تاریخ انتشار: ۱۹:۰۸ - ۲۹ آذر ۱۳۹۸ - 2019 December 20
کد خبر: ۳۱۳۸۰

به گزارش راهبرد معاصر؛ منیژه هادیان ـ سرپرست پژوهشی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ـ همزمان با هفته پژوهش به ارائه‌ی گزارش عملکرد این بخش از پژوهشگاه از آذر ۹۷ تا آذر ۹۸ پرداخت.

 

او گفت: پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری به عنوان معتبرترین نهاد حاکمیتی و پژوهشی در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری در یک سال گذشته در راستای اسناد بالادست و اولویت‌های وزارتخانه میراث فرهنگی، وظایف خود را در زمینه‌های باستان‌شناسی، مردم‌شناسی، زبان‌شناسی، کتیبه‌ها و متون، بناها و بافت‌های تاریخی-فرهنگی، حفاظت و مرمت آثار تاریخی ـ فرهنگی، هنرهای سنتی، گردشگری و میراث‌طبیعی انجام داده است. 

 

وی فعالیت‌های انجام شده در حوزه باستان‌شناسی را صدور ۱۸۱ مجوز برای عملیات کاوش، بررسی و شناسایی، تعیین عرصه و حریم و مستندنگاری دانست و از مهمترین برنامه‌های کاوش‌های باستان‌شناسی را اجرای پروژه‌های نجات‌بخشی و تهیه پیوست تخصصی مرتبط با طرح‌های عمرانی و توسعه‌ای، موضوع ماده ۱۰۰ قانون برنامه ششم توسعه بیان کرد.

 

او انجام ۶۳ برنامه کاوش و ۴۰ طرح شناسایی و بررسی در محوطه‌های تاریخی را از جمله‌ی طرح‌های عمرانی و توسعه‌ای مرتبط اعلام کرد و توضیح داد: مطالعه و پژوهش‌های سد «کانی سیب» پیرانشهر آذربایجان غربی یکی از این طرح‌هاست که نتایج مطالعات صورت گرفته نشان از ۳۳ محوطه در محدوده سد و وجود آثار پیش تاریخ تا دوران اسلامی می‌دهد. در کاوش‌های باستان‌شناسی در حوضه آبگیر سد "میمه" دهلران استان ایلام مصنوعات و ابزارهای سنگی کشف شده قدمت این محوطه را به دوران پارینه سنگی میانه و جدید برد.

 

وی همچنین از بررسی ۳۶ درخواست برای تعیین عرصه و حریم آثار و محوطه‌های تاریخی در فهرست میراث ملی خبر داد و افزود: رسیدگی به ۴۸ درخواست وارده برای انجام مطالعات باستان سنجی با استفاده از روش‌های علمی و آزمایشگاهی و اقدامات لازم برای ارسال نمونه‌های مربوطه به مراکز داخل و خارج از کشور نیز در حوزه باستان‌شناسی انجام شده است.

 

جانمایی ۱۳۰۲ نقطه باستان‌شناسی روی اطلس/همکاری باستان‌شناسان ایران و آلمان

هادیان یکی از اولویت‌های وزارتخانه در سال‌های گذشته را تهیه نقشه باستان شناسی کشور دانست و افزود: با کمک مطالعات باستان شناختی صورت گرفته در سال گذشته تعداد جانمایی محوطه در این نقشه به هزار و ۳۰۲ عدد رسید که علاوه بر آن، تکمیل اطلاعات توصیفی و به‌روزرسانی نقشه پایه به طور کامل و پیوسته نیز انجام شده است.

 

او با بیان این‌که خط ساحلی طولانی در شمال و جنوب کشور و همچنین تاریخ طولانی تجارت دریایی و دریانوردی در کشور به هزاره‌های قبل از میلاد برمی‌گردد، بیان کرد: با توجه به ضرورت توجه هر چه بیشتر به موضوع باستان‌شناسی زیر آب، در سال گذشته اقداماتی از طریق برنامه‌ریزی و گسترش همکاری‌های بین‌المللی مانند همکاری با موسسه باستان‌شناسی آلمان (DAI) در منطقه خلیج فارس صورت گرفت که متخصصان ما در حوزه مردم‌شناسی طرح‌های مهمی در راستای نشاط اجتماعی و نمایاندن جلوه‌های میراث ناملموس به اجرا درآورده‌اند که در توسعه بوم‌گردی در کشور نقش مهمی ایفا می‌کند.

 

شناخت بیشتر نوروز و زبان و گویش‌ها در پژوهشگاه میراث

او یکی از این طرح‌ها را دانشنامه ملی آیین‌ها و مراسم نوروز و یلدا در ایران معرفی کرد و افزود: در سال گذشته با تلاش همکاران اطلاعات مربوط به ۱۷ استان در کشور گردآوری و مستندنگاری شد.

 

وی بررسی مردم‌شناختی نقش بازارهای محلی در توسعه روستایی و مستندسازی و بررسی مردم شناختی پوشاک و پارچه‌های سنتی زرتشتیان ایران را از دیگر برنامه‌های این بخش از پژوهشگاه میراث فرهنگی دانست و ادامه داد: با تلاش گروهی همکاران متخصص مردم شناسی اطلاعات پژوهشی مربوط به سال‌های ۱۳۹۸ـ ۱۳۶۸ در قالب پژوهش نامه در سال گذشته به‌روزرسانی شد.

 

او همچنین از مطالعه و بررسیِ مسائل زیست‌محیطی با رویکرد مردم‌شناختی و مدیریتی، در قالب طرحی با همین مضمون خبر داد و گفت: با توجه به بند ب ماده ۹۸ قانون برنامه ششم توسعه که تاکید بر شناسایی و مستندنگاری آثار ملموس و ناملموس، که «زبان و گویش»‌ها را نیز شامل می‌شود، طرحی با نام «اطلس زبانی ایران» از سال‌های گذشته آغاز شده است که با توجه به تاکید وزیرِ وازتخانه میراث فرهنگی در یک سال گذشته اطلاعات زبانی استان‌های شرقی کشور در اولویت گردآوری، آوا نویسی و ثبت و ضبط در سامانه مربوطه قرار گرفت و برخی از این اطلاعات خاتمه یافته یا در حال اتمام است.

 

وی تهیه‌ی دانشنامه سکه‌های ساسانی که ویژگی‌های تاریخی و زبانی سکه‌های این دوران را در دستور کار دارد، از دیگر طرح‌های پژوهشی در این حوزه دانست و افزود: پیشینه تاریخی، تنوع و تکثر کتیبه‌ها در کشور و اهمیت مستندنگاری و حفاظت از آنها در چاچوب طرح پژوهشی کتیبه‌های ایران باستان در حال اجرا است که در این ارتباط و در سال گذشته کتیبه‌های اورارتویی در منطقه شمال غرب کشور مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت.

 

وی اهمیت توجه به زبان مادری و عوامل مختلف تهدیدکننده را از خطرهای خشکسالی و خالی شدن روستاها از سکنه‌های خود در برخی مناطق کشور بیان کرد و افزود: در این راستا طرحی با عنوان زبان و گویش‌های در معرض خطر در دستور کار متخصصان زبان را قرار داد که مقدمات اجرای آن فراهم شده است.

 

هادیان با بیان این که در مجموع اطلس‌ها و سامانه ارزیابی توسعه و رصد آمایش یا ساترا بستر اصلی نقشه جامع میراث فرهنگی کشور است، به «بند ب» ماده ۹۸ قانون برنامه ششم توسعه که توجه به حفاظت از آثار در حوزه ایران فرهنگی را مورد تاکید قرار داده است، اشاره کرد و گفت: طرح‌های مهمی در زمینه‌های زبان‌شناسی و مردم‌شناسی اجرا شده‌اند که از جمله آنها طرح بررسی کتیبه‌ها و انتشاراتی با موضوع نوروز در کشورهای منطقه بوده است.

 

منبع: ایسنا

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده